Bu kış kesinti yok
EKONOMİ / 2017-10-11 14:41:48
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu sene büyük bir sıkıntı ve problem yaÅŸanmazsa doÄŸalgazda hiçbir kesintiye gidilmeyecek ilk kış olacağını söyledi. 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Albayrak, Türkiye'de doÄŸalgaz kullanmayan ÅŸehrimiz kalmayacak " dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
Albayrak, " Rüzgarda fiyatlar tahmin ettiÄŸimizden daha fazla düÅŸmüÅŸ. Son dönemlerde yerli üretimlerle alakalı üretim kaleminden bahsediyoruz. Türkiye'deki sanayicilerimizin devreye girmesi ile önü açılıyor. Sonrası ne olacak? YEKA üzerinde baktığımızda, yeni üretim tesisi çerçeveleri bazında görüÅŸmelerimiz devam ediyor " dedi.
Albayrak ÅŸunları söyledi:
"Yaklaşık 2 bin-3 bin megavatlık bekleyen portföy var. Rüzgar ile alakalı adımları atacağız. YEKA özelinde konuÅŸursak, 2020 devamını pek düÅŸünmüyoruz. Bu modelin amacı Türkiye'ye katkı saÄŸlaması, maliyetlerin düÅŸmesiydi.
Türkiye sıkıntılı bir coÄŸrafyada bulunuyor. Bu sene toplam üretimdeki rakamımız artacak. Barajlardaki seviye geçen yılın altında geliÅŸti ama toplam rakamda geçen yılı geçmiÅŸ olacağız. 2011'den sonra en büyük artışı yakalayacağız bu yıl. Tarihi rekor kırdık. Hedefimiz enerjide verimliliÄŸi artırmak.
Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceÄŸiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız.
YERLİYE DÖNÜÅž
İthal kaynaklı portföyde yerliye dönmek için teÅŸviklerle çalışıyoruz yavaÅŸ yavaÅŸ devreye alacağız.
Yerli kömür özelinde meseleye bakacak olur isek; Türkiye'deki toplam üretilen elektriÄŸin içerisindeki kömürün payında çok büyük bir artış görmüyoruz. Bizim önceliÄŸimiz yerli ürünlere teÅŸvik saÄŸlanması. Sadece son 10 yılda 8 milyar tondan daha fazla kömür rezervini katmış olduk. Ciddi bir keÅŸifle potansiyel rezervimiz artıyor. Kalite de artıyor. Toplam kömür rezervi noktasında ortalama 15-20 dolardan hesaplarsak 300 milyar dolarlık rezervimiz var. Bundan faydalanmamız lazım. Ortaya koymamız lazım. Yerli kömür ile ilgili bir model baÅŸlattık. TeÅŸvik ile ilgili bir süreç baÅŸlattık.
Bu çerçevede bu mekanizmayı alım garantisi verilen miktarı da artırarak, teÅŸvik mekanizmasını 2018 itibarıyla devreye alacağız.
Sektör ile alakalı 3 çalışma yürüyor. Yerli kömür yılbaşı itibarıyla baÅŸlayacak. Kapasite konusu da tartışılan bir konu. Önemli bir konu bizler için. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı ciddi bir karşılığı da var. Çalışmalar son noktaya geldi. Bu yıl bitmeden bu adımları atmak istiyoruz. Piyasa özelinde çok detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektörü göz ardı ederek hareket etmemeye çalışıyoruz.
SON ADIMLAR ATILIYOR
İthal kömür santralleri ile ilgili de olumlu baktığım ÅŸu var; ithal santrallerin de yerliye dönüÅŸüm oranı nispetince bu havuzun içine dahil edilmesi yönünde... Ciddi kalorisi yüksek kömür sahalarımız var bu sahaların sahibi özel sektörler, bu iÅŸ birliÄŸine gittikleri sürece teÅŸvik edici detaylı çalışmalar var.
Dağıtıcılar özelinde zor dönemlerden geçiyoruz. Türkiye'de özelleÅŸtirmeler hayata geçti, yatırımlar yapıldı, riskler alındı. Sektör son birkaç yılda yaÅŸanan döviz krizine dayalı sıkıntılar yaÅŸadı. Sektörü bir ÅŸekilde tüm paydaÅŸların menfaatleri ölçüsünde göz artı etmemek lazım.
2018 sonrası süreçle alakalı performansa dayalı, her iki tarafın da kazanacağı bir modelle düzenlemeler çalışılıyor. Dolayısıyla 7-8 kalemde her iki tarafında kazanacağı hem müÅŸterinin hem hizmeti saÄŸlayan kesimin üçüncü bir paydaÅŸ olarak bizim de kazanacağımız bir düzenlemenin son adımlarını atıyoruz.
DOĞALGAZ OLMAYAN ŞEHİR KALMAYACAK
Åžu an uygulanan oranın rakamları detaylı çalışıyor, bu ay ve önümüzdeki ay netleÅŸtireceÄŸiz. 2018 sonrası atılacak adımlarla, daha güçlü, saÄŸlıklı ilerleyebilmesi için dağıtım bölgelerinde dönüÅŸümle iyileÅŸtirme görüyoruz.
Toplam kalite yönetimi çıtası çerçevesi içerisinde dağıtım sektörü firmalarımızın sektörel dönüÅŸümü hayata geçirecek üst düzey performansı ortaya koymalarını bekliyoruz.
2015 kışı Rusya krizi yaÅŸadık. DoÄŸalgaz artık Türkiye'nin enerji portföyünde yadsınamaz bir gerçek. Kalan 3 ÅŸehrimize de doÄŸalgaz getirerek, doÄŸalgaz kullanmayan ÅŸehrimiz kalmayacak. Gazda, kömürde, güneÅŸte inÅŸallah nükleerin de devreye girmesi ile 2023 ile birlikte eÅŸit bir portföy olacak.
BU YIL KESİNTİ YOK
Tüketimin arttığı kış aylarında eskiden doÄŸalgazda kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaÅŸamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak.
Yılda 55 milyar dolar ithalat yapan ülke, 10 sene sonra enerji ihraç eden ülke olmuÅŸ.
İLK AKDENİZ SONDAJI 2018'DE
Bağımlı olduÄŸumuz ithalat konusunda ciddi paralar ödediÄŸimzi bir seçeneÄŸimiz var. Kendiniz arayacaksınız. Bu çerçevede de çok önemli bir adımın, sürecin baÅŸladığını öngörebiliriz. İkinci sismik gemimizin de devreye girmesi ile kendi sondaj gemimizle Karadeniz'de de rol alacağız. Bu yıl bitmeden gemimiz geliyor. İlk Akdeniz sondajını 2018 içerisinde yapacağız.
Önce kendimiz sonra özel sektör ile birlikte bu noktada Akdeniz baÅŸta olmak üzere Karadeniz'de de daha aktif bir sondajcılık gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Maliyeti avantajı da saÄŸlayacak. BaÅŸkasının bir kuyuya harcadığı para ile siz iki kuyu açıyorsunuz. Bu çerçevede de Akdeniz özelinde çok ümitli ve umutluyuz. SomutlaÅŸmaya baÅŸladıkça halkımızla da paylaÅŸacağız.

Diğer EKONOMİ Haberleri

TOKİ faiz oranlarını indirdi
TOKİ tarafından 24 Nisan'da baÅŸlatılacak yüzde 20 indirim kampanyasından yararlanmak isteyenler banka kredisini 120 ay vade imkanı ile 0,99 faiz oranından kullanabilecek. ...

Kaçak yapılara düzenleme yolda
ÇEVRE ve Åžehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60'ının devletle ihtilaflı olduÄŸu bir o...

Yastık altından 4.4 ton altın çıktı
Ekonomiden sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Mart'ta baÅŸlayan ve 81 ilde 324 ÅŸubede 4 etap halinde gerçekleÅŸtirilen altÄ...

Dünya Bankası'na 13 milyar dolarlık sermaye artırımı
Dünya Bankası Grubu üyeleri, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ile Uluslararası Finans Kurumuna toplamda 13 milyar dolarlık sermaye saÄŸlanmasını onayladı. ...

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki 2. pist çalışmaları sürüyor
Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü (DHMİ) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı ve ...

Penta, 'En İyi Katma Değerli Dağıtıcı' Seçildi
Yıldız Holding çatısı altında faaliyet gösteren Penta Teknoloji, IBM'in Orta DoÄŸu ve Afrika bölgesindeki "En İyi Katma DeÄŸerli Dağıtıcı" ödül&uu...

ROKETSAN'dan milyon dolarlık üretim
ROKETSAN Genel Müdürü YaÅŸar, "SOM füzesinin milyon doların üzerinde fiyatı var. Bu füzenin son montajını 300 metrekare bir yerde yapıyoruz. Birçok k&...

Sağlık turizmi için Türkiye'ye gelenler hastaneleri doldurdu
Dünyada her yıl 30 milyondan fazla insan, saÄŸlığına kavuÅŸmak için baÅŸka ülkelerde tedavi görüyor. Türkiye de saÄŸlık turizminde söz sahibi olmaya ...

Baran yeniden ATO Başkanı
ANKARA Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı'na Gürsel Baran yeniden seçildi. Seçimde 181 meclis üyesinin 176'sı oy kullandı, 1 oy boÅŸ çı...

Asırlık kırmızı buğday yeniden toprakla buluştu
Türkiye'de hayvancılıkta önemli yere sahip Kars'a özgü ürünlerden olan ancak uzun yıllardır ekilmeyen organik kırmızı buÄŸday, Allahuekber DaÄŸları ete...